6 gode tips til at læse en hækleopskrift

Når du er nybegynder i at læse en hækleopskrift, vil det føles lidt som at lære et nyt sprog. Men selvom det er svært i starten, så lad dig ikke slå ud. Med lidt gå på mod, vil det være nemmere at læse opskrifter end at lære et nyt talesprog.

Nøglen til at læse en hækleopskrift, er at forstå skrivemåderne, forkortelserne og symboler. Det er ikke nødvendigt at lære forkortelserne og symbolerne i starten, for der kan du finde god hjælp i den tabel vi har udarbejdet til dig.

Tips til at læse hækleopskrifter:

1.

Mønstre kan hækles i enten rækker, runder eller en kombination af begge. Det vil stå i hvert mønster, hvilken metode der bliver brugt.

2.

De fleste mønstre vil have en sværhedsgrad angivet. Det går fra: begynder, nem, øvet til avanceret. Vælg det niveau du føler dig tryg ved, så du undgår en masse frustrationer ved at kaste dig ud i et mønster der er for svært. Jo mere øvelse du får, jo mere avancerede opskrifter vil du kunne kaste dig ud i.

3.

Det er vigtigt at tælle dine masker! Du vil hurtigt kunne ende med for mange eller for få masker, hvis du ikke husker at tælle i starten. En god tommelfingerregel er at tælle når du kommer til slutningen af din række eller runde. I de fleste opskrifter står det totale antal af masker i rækken/runden til sidst, i en parentes.

4.

Tjek altid hækle fastheden af garnet du vil bruge. Hvis du har uanede mængder af garnet eller at det ikke er så vigtigt for dig, hvilken størrelse dit projekt munder ud i, så er hækle fastheden ikke så vigtig. Men hvis du gerne vil have den størrelse opskriften foreskriver så er det altid en fordel at hækle en lille prøve i 10×10 cm (4 inches x 4 inches) i det mønster dit projekt benytter. Er prøven større, kan du med fordel bruge en mindre nål for at opnå den rette størrelse. Er prøven mindre, skal du til svarende bruge en større hæklenål.

5.

At læse opskrifter kræver øvelse, så mist ikke modet hvis du i starten ikke forstår fra næse til mund. Tag små skridt når du læser opskriften, arbejd dig fra komma til komma, hvis opskriften er inddelt på denne måde. Inden længe vil du kunne læse enhver opskrift på ethvert sprog du ønsker.

6.

Er du helt grøn i at hækle, vil en video af hvordan du laver masken, være perfekt. Her er youtube virkelig din bedste ven. Du kan få vist maskerne på både dansk, engelsk og amerikansk alt efter hvilke terminologier du vil lære først.