Hækle programmer

Jeg har længe gået og rodet med mønstre og jo mere jeg hækler, jo flere finder jeg på.
For ikke så længe siden skrev jeg den første ned. (Læs: Min første gratis opskrift).
I går aftes stødte jeg på et opslag i en Facebook gruppe (om hækling, sjovt nok) hvor der blev kommenteret til disse flotte Victorian Lattice Squares. Jeg hæklede selv et par stykker som en Tak-for-lån- gave i sensommeren, efter en uges dejlig ferie i et sommerhus. Jeg fik desværre aldrig taget nogle billeder af dem.Doily_medium2

Men snakken i den her tråd, kom ind på diagrammer og hvilken sammenhæng de bruges.

Nogen mente at de kun bruges i filet hækling men jeg kan fortælle, at jeg har set diagrammer til stort set alle slags opskrifter.
Personligt bruger jeg dem mest ved graphgans.

Snakken bevægede sig videre og vi kom ind på software, der kunne lave vores egne mønstre med symboler.
Det er ikke svært (eller dét er det ikke for mig, jeg er fagligt skadet af min Excel-nørdede ægtemand), at skabe et graphgan i Excel, hvor man sætter nogle formler op til at svare til nogle farver du plotter ind i en tabel.

Men for dem der ikke har den store erfaring i Excel, kan jeg godt forstå at det ikke er en opgave du lige går i gang med.

Og det har vi programmerne til!

Jeg har ledt på nettet efter de hækle programmer som kunne opfylde forskellige hækle behov.

Stitch Works Software:

sheep-ccuDette program var det første jeg kunne få til at virke uden at skulle lære manualen!
Og det tæller stort i min bog!
Programmet er open source, hvilket betyder at det er gratis at benytte. Min pc, som er Win10, har ingen problemer med at køre programmet.Tryk på fåret for at komme til deres side.
Den er sidst opdateret 4/9-15, hvilket betyder at programmet har en vis popularitet.

Denne er klart min favorit, hvis du gerne vil bruge symboler i dit diagram.

HookingCrochet

HookingCrochet.com kan du hente fonts (teksttype) så du kan “skrive” dine diagrammer. Der er udførlig vejledning i hvordan de bruges og du kan lave mønstre: rækker, cirkler, firkanter, sekskanter o.s.v. samt hvordan du benytter det i det tegneprogram du har på pcen. Det mindste sæt koster ca $4, hvilket jeg synes er en fin pris, hvis du alligevel har tænkt dig at sælge dine mønstre på f.eks Etsy. Du kan se gratis i manualen men selve tekstypen skal du lægge et lille beløb for.

PcStitch.com

PcStitch.com – her kan du prøve en demo som godt nok er beregnet til brodering men du opererer ud fra de samme principper uanset om det er brodering eller graphgans eller c2c.

Excel

Hvis du bare gerne vil lave dine egne graphgans, filet, Fair Isle, c2c eller en helt 5. teknik, så kan du gøre det i Excel.
Hvis du har modet til at sætte dine egne macroer og formler op i Excel, men ikke har den store viden selv, så findes der mange gode vejledninger på nettet. Og bliv ikke afskrækket af at nogen af dem er på engelsk. Jeg har fundet nogle vejledninger på nettet som tilgodeser dig der måske har lidt svært ved engelsk. De er nemlig så udførligt billeddokumenteret af du bare skal følge billederne.

De næste tre guides er gode at kombinere:

Crochetparfait.blogspot.dk – Denne guide var den første jeg læste, som jeg kunne få hoved og hale i. Hun illustrerer med mange billeder og forklarer hvorfor trinet er nødvendigt (hvad det er godt for). Der er et link til vejledningen  på 3. linje i indlægget. Neden under billed nr. 2. henviser hun til et link hvor du kan downloade en Excel projektmappe som allerede er sat op til dig. Samt et link til 4500 andre mønstre som du kan benytte dig af.

Apileofsheep.wordpress.com – Her får du vist hvordan du gør dit Excel ark endnu nemmere at give farve. Her får du vist hvordan du kan benytte dig af macroer, så du kan taste tal ind i en tabel og få farverne vist i tabellen under. Jeg synes det er svært at forklare men det er hun heldigvis god til. Jeg har i hvert fald lige tilføjet macroer til min egen projektmappe i Excel, så jeg nemt og hurtigt kan lave ark 4-5-6 færdig.

Articlesofadomesticgoddess.com – Denne sidste vejledning hjælper dig specielt i hvordan du på optimal vis gemmer dit mønster i pdf format. (PDF format er vigtigt hvis du påtænker at offentliggøre dit mønster, da det er et universielt format som alle computere/mobiler kan åbne).