2
apr
2015
2

Opspænding af projekter (blocking)

Når du har hæklet eller strikket et projekt færdigt står der gerne i opskriften, om du skal spænde det op (blocking) inden monteringen.

Meningen er at maskerne i arbejdet bliver endnu flottere og mere synlige. Og generelt er det med til at give et lækkert finish til dit projekt. Det kan derfor anbefales at spænde alle projekter op.

Der findes flere metoder til at få det bedste frem i garnet.

1.      Opspændingsmåtte – den våde metode

Start med at skylle alle delene i lunkent vand (en dl eddike i spanden vil forhindre farverne i at løbe). Har du strikket eller hæklet i uld, anbefales det at skylle med uld vaskemiddel. Tryk det værste vand ud, uden at vride i garnet.

images (2)Spænd dernæst delene op på måtten, med knappenåle. Læg gerne mønsterpapir under så du får spændt det op i de rigtige dimensioner. Lad det hænge til det er tørt.

Fordelen ved en opspændingsmåtte er at du kan sætte måtterne sammen i de former du har brug for. Måtterne findes specielt til opspænding men et stykke stort pap, flamingo, et tykt gulvtæppe eller børnenes skumgulv, kan lige så fint bruges.

Til sjaler eller hul mønster strik vil en wire hjælpe til at holde kanterne jævne i den rigtige vinkel. Der gøres som beskrevet ovenfor, for dernæst at stikke wiren gennem kanten og placere nålene på indersiden af wiren.

Lad det nu tørre helt inden du går videre.


2.      Opspændingsmåtte – den tørre metode

download (3)Den metode starter med at få spændt projektet op på måtten på samme måde som beskrevet ovenfor. Denne gang i tør tilstand. Dernæst kan du med dit strygejern (denne skal have damp funktion) i få cm afstand dampe på projektet, mens du med fingrene blidt hiver og trækker garnet ud i den rette facon. Få alle de buler, sømme og masker rettet pænt ud og vær gerne grundig.

Lad aldrig strygejernet berøre projektet, når du benytter denne metode.

Lad det nu tørre helt inden du går videre.


3.      Den hurtige utålmodige metode

images (1)Har du ingen tålmodighed eller skal du bruge projektet til en gave som du skulle have givet for 5 minutter siden, så panik ikke. Du kan sagtens ”opspænde” dit projekt hurtigt så du får det smukke mønster til at stå tydeligt frem alligevel.

Spænd projektet op på din måtte med rigeligt knappenåle. Og lad damp funktionen i dit strygejern gør sit arbejde. Lad strygejernet svæve 1 cm over arbejdet.

Lad til sidst en hårtørrer eller ventilator blæse blidt på det, indtil det er tørt.

Så er du klar til at komme videre.

download

download (1)

 

 

 

 

 

2

Leave a Reply